pondelok 27. júla 2015

Zemiakové pagáčiky







Tieto uzasne zemiakove pagaciky nam ponukla moja teta, ked sme v ramci dovolenky na Slovensku absolvovali aj navstevy u pribuznych. Pagaciky su velmi chutne a hlavne su  makke  aj na druhy den.
Samozrejme, ze  vypytala som si recept a s radostou s on podelim aj s vami.Nevahajte a vyskusajte. Zrucene si na pagacikoch pochutnate aj vy.

Ingrediencie:
500 g hladkej muky ( preosiatej)
500 g v supke uvarenych zemiakov
120 g masla
20 g cerstveho drozdia ( prip. 1/2 sacku praskoveho drozdia)
300-400ml mlieka
1/2 prasku do peciva
100 ml oleja
1 KL soli
1 PL cukru
na potieranie: 1 zltko
na posyp: sezam, lanove semiacka, kmin, mlety kmin, grilovacie korenie a pod.

Postup:
150 ml mlieka zohrejeme s cukrom a pridame drozdie. Nechame nakysnut. Muku preosejeme a pridame sol, prasok do peciva,  vykysnute drozdie a spracujeme cesto. Postupne pridvame zbytok zohriateho mlieka. Mlieko ma byt teple , ale nie horuce, aby sme nezaparili drozdie, ink by nam cesto nevykyslo. Nakoniec pridame olej a dobre zapracujeme do cesta.

Cesto rozvalkame na plat a nastruhame nan  1/2 v supke uvarenych, ocistenych  zemiakov a  polovicu masla ( 60g). Maslo pred pouzitim je dobre dat do mraznicky, lepsie sa struha. Struhame na jemnom struhadle ( na mrkvu). Cesto prelozime ( vid foto) a nechame nakysnut na doske asi 15-20 minut.

Postup opakujeme. Cesto rozvalkame, nastruhame zemiaky, maslo, prelozime a nechame nakysnut. Nakysnute cestio rozvalkame zhruba na hrubku 1 cm a vykrajovatkom na pagace vykrajujeme pagaciky. . Ukladame ich na plech vylozeny papierom na pecenie. Nechame podkysnut a potrieme rozslahanym zltkom. Zltko je mozne trochu rozriedit kvapkou oleja alebo mlieka.
Pagaciky potierame tesne pred vlozenim do rury. Pecieme pri teplote 180 stupnov C cca 25 minut.












8 komentárov:

  1. vyskúšam, pagáčiky máš krásne :-) Adi , aké sú na druhý deň ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Su vyborne, makkucke aj na druhy den :) dakujem za navstevu aj kmentarik

      Odstrániť
  2. Vypadají úžasně.Vyzkouším.Marie

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi chutnučko vyzerajú :-) Ešte som zemiakové nejedla a samozrejme ani nepiekla. Vyskúšam. Kam chodíš na tie perfektné dekoračné predmety, ktoré používaš na fotenie? Ten košíček je bombový.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Odpovede
    1. Mily neznamy, ja som ich vyskusala. Davam na svoj blog len mnou odskusane, overene recepty. Isto nemusi kazdemu chutit to. co mne, ale recept na tieto pagaciky je zarucene dobry. A inak vyskusali ich par mojich znamych od ktorych som dostala spatnu vazbu a pochvalovali si :) Pekny den zelam. Ada

      Odstrániť
  5. Práve som ich dopiekla, soli treba pridať a dávku masla a zemiakov o polovicu ubrať. Už pri strúhaní sa mi zdalo, že toho bude veľa, ale chcela som presne dodržať recept.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Norika tesi ma, ze ste vyskusali recept. To cesto ma byt take vlacne. Tieto pagaciky pecieme v rodine uz niekolko rokov a vzdy presne podla receptu. Neviem keby sa ubralo maslo aj tie zemiaky, ci by ostalo cesto take makke a vlacne. Pekny den vam prajem. Ada

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)