nedeľa, 4. júna 2017

Domáci karamel



zdá sa, ze niekto bol velmi nedockavy :)

Domaci karamel. Neskutocna dobrota. Je vhodny na dochutenie kremov  na torty, zakusky alebo aj na palacinky. Mozete ho drzat v uzatvorenej doze  v chladnicke aj da tyzdne. Pochybujem vsak, ze tak dlho vydrzi. U nas teda rozhode nie. Je taky vyborny. Moja mala vnucka sa uz nemohla dockat dobroty. Je velmi sladky, ale ta lahodna chut, stoji za maly prehresok. Doporucujem vyskusat. 
Ingrediencie:
250 g krystaloveho cukru
125 g masla ( zmaknuteho )
125 ml slahackoveh smotany (izbovej teploty)

Postup:
Vo vacsom kastroli na miernom ohni skaramelizujeme cukor. Doporucujem pouzit hrniec s neprilnavym povrchom. Davame pozor, aby karamel nebol prilis tmavy, rychlo moze stmavnut a je potom horky. Trvalo to asi desat minut. Niekde som citala, ze sa nedoporucuje cukor pri karamelizovani miesat, ze sa urobia hrcky. Ja som miesala a potom varechou  (hranou varechy) som jemne bila o dno kastrola a pekne sa cukor rozpustil. Akonahle dostaneme pozadavanu  farbu karamelu odstavie z ohna. V malych mnozstvach pridavame maslo, Zakazdym dobre premiesame, aby sa spojilo s karamelom. Potom nakoniec opatrne primiesame  slahackovu smotanu izbovej teploty. Davame pozor, lebo ak by bola smotana prilis studena, vlianim do horuceho karamelu by sa karamel stiahol do tuhej podoby a to predsa nechceme. A  rovnako by aj velmi prskal a preto je lepsie pouzit aj vacsi hrniec. S karamelom pracujte velmi opatrne lebo je velmi horuci a prska. Mohli by ste si privodit skarede popalenie od karamelu. Opat dobre vyslahame, tak aby sa nam hmoty spojili. Pomozeme si mixerom. Dostaneme polohustu,  krasnu  karamelovu zmes, ktora chuti neskutocne dobre. Pred vliatim karamelu do flasticky na uskladnenie mozmeme zmes cez sito precedit  mame dokonaly husty karamel  bez akychkolkvek drobnych ciastociek . Tento krok vsak mozete vynechat. V nasledujucom  prispevku ho hned vyuzijem na skvelu karamelovu polevu. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)